Casa Verde Fotovoltaice, ”desființat” de șeful ANAF: ”Vorbim deja de doi ani de digitalizare, dar cerem dosar cu șină”

de: Alexandru Puiu
17 05. 2023

Multe dintre programele inițiate de statul român pentru a ajuta populația ajung, într-un final să fie îngropate în birocrație, iar Casa Verde Fotovoltaice pare să meargă pe aceeași cale, după cum a atras atenția șeful fiscului.

Nu de puține ori, românii sunt descurajați să se mai înscrie în diverse programe guvernamentale pentru simplul fapt că efortul de a realiza un dosar stufos cu șină plin de acte, fără să ai siguranța că la final vei primi ajutorul dorit, tinde să devină un efort supraomenesc. Un argument similar a venit la mijlocul acestei săptămâni și din partea lui Lucian Heiuș, șeful ANAF atragând atenția asupra sute de mii de persoane care s-au prezentat la serviciile fiscale în ultimele săptămâni pentru a obține un certificat de atestare fiscală pe persoană fizică destinat dosarului pentru Casa Verde Fotovoltaice, deși vorbim de 2 ani de digitalizare.

Casa Verde Fotovoltaice, noul program îngropat în acte

“Să vă dau un exemplu şi poate dacă este cineva de la Mediu se va supăra pe mine, dar asta e viaţa, nu e singurul care se supără pe mine. Se depun dosare pentru acele panouri fotovoltaice, Casa Verde. Nu vă supăraţi, vorbim deja de doi ani de zile de digitalizare şi avem în serviciile fiscale municipale şi orăşeneşti un aflux de sute de mii de oameni care vin să-şi ia un certificat de atestare fiscală pe persoană fizică. Trebuie să facă acelaşi lucru şi la primărie, pentru că onor cei de la Mediu au pus cerinţe ca să aibă la dosar formatul ăla, hârtia aia veche.

Păi, oameni buni, vrem să ne digitalizăm, vrem să facem nişte paşi înainte. Sunt sute de mii de oameni, pentru vreo 70.000 de proiecte, când foarte bine prin PatrimVen puteau direct să ia şi nu mai aveau acest lucru”, a precizat Heiuş, care a participat la conferinţa CursDeGuvernare “Monitorul digitalizării şi ecosistemul IT din România”.

Pentru context, PatrimVen este un depozit electronic administrat de Ministerul Finanţelor şi care conţine informaţii şi documente, colectate de la autorităţile publice, instituţiile publice şi de interes public din administraţia publică centrală/locală sau de la contribuabili/plătitori, care sunt furnizate acestor autorităţi/instituţii prin acest sistem, conform economedia.ro.

În final, șeful Fiscului a insistat pe faptul că ai săi colegi din ANAF s-ar putea ocupa cu altceva, decât să elibereze niște hârtii ale căror informații se pot obține și din altă parte. “Când începi şi treci anumite procese, ele durează un pic până se leagă, până să înceapă să funcţioneze, dar dacă îl avem funcţional (PatrimVen, n.r.), nu-i păcat să pui pe drum sute de mii de oameni, care creează o presiune asupra, în cazul meu, asupra colegilor mei din ANAF, care s-ar ocupa poate de altceva?

Aşa trebuie să facă acel certificat, să-l dea, să-l semneze, să meargă la director, semnătură, să plece omu, să pună la dosar. Haideţi să facem toţi, nu mai vrem dosar cu şine. Ne lăudăm că au apărut legi în care se spune fără dosar cu şine, dar în continuare cerem dosar cu şine, pentru lucruri frumoase, Casa Verde, chestie de viitor, care trebuie să fie făcute. Haideţi să folosim ceea ce şi creăm astăzi”, a afirmat preşedintele ANAF.